Tarta z kurczakiem to pomysł na szybki i pyszny obiad! Koniecnzie musicie go wypróbować :)

Dawno nie opublikowałam żadnego przepisu i przyznam się bez bicia, że nawet dzisiaj nie miałam tego w planach. Jednak – w wyniku problemów logistycznych z prowadzeniem bloga zdecydowałam się obfocić nasz dzisiejszy obiadek. Te z Was, które zaglądają do nas na FB wiedzą, że Tadzio chyba zaczyna ząbkować, co równa się zwiększoną ilością tulenia mojego szkraba i zmniejszoną ilością czasu wolnego dla mamy. Taki matczyny los, nie narzekam, tylko szukam alternatyw :)

Bardzo chcę podzielić się z Wami naszymi doświadczeniami z basenem, mam nadzieję, że jutro, najpóźniej pojutrze uda mi się skończyć obrabianie filmów (sorry, ale nie chcę się pokazywać światu w czepku :D) i pisanie. Oby, oby…

A tymczasem wróćmy do szamanka. Tarty – no po prostu uwielbiam. Głownie dlatego, że szybko się je robi, wystarczy ciasto, masa jajeczno-śmietanowa i co nam tylko wyobraźnia podpowie. Ile osób tyle kombinacji! Nasze ulubione to tarta z łosiosiem, tarta na ostro z salami i papryczką chilli i francusko-włoski mariaż, czyli tarta z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozarellą. Jest naprawdę pyszna!

TARTA Z KURCZAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • cała pierś z kurczaka
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • opakowanie mozarelli (185g)
  • 3 jajka
  • 300g śmietany 18%
  • kawałek masła do wysmarowania formy
  • kawałek parmezanu
  • sól, pieprz, oregano, bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Formę do tarty smarujemy masłem. Wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 20 minut do zamrażalnika.
  2. W międzyczasie kroimy kurczaka na kawałki i podsmażamy na oliwie (można wykorzystać olej z pomidorów – daje fajny posmak). Kurczaka odstawiamy do wystudzenia.
  3. Kroimy na kawałki pomidory suszone i mozarellę.
  4. W misce mieszamy jajka i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Na cieście rozkładamy wszystkie składniki i zalewamy przygotowaną masą. Wierzch posypujemy bazylią i oregano. Ścieramy odrobinę parmezanu.
  6. Wkładamy formę do piekarnika rozgrzanego do 160°(termoobieg). Pieczemy około 25 minut.

SMACZNEGO!

***
Mam nadzieję, że podobał Ci się ten wpis :)
Jeśli chciałabyś zostać tu na dłużej obserwuj mój Instagram
Wtedy na pewno nic Cię nie ominie :)
Zapraszam Cię też do grupy na FB - Mamy Szyją!